Speksteen kachels

Speksteengroeve

U hebt de term ‘speksteen’ vast wel eens horen vallen in uw zoektocht naar een haard of kachel. Speksteen is namelijk een hele speciale steensoort die vuurbestendiger  is dan gietijzer en warmte heel lang vast houdt om het daarna heel geleidelijk af te staan aan de omgeving.

Makkelijk bewerken
Speksteen bestaat voornamelijk uit de bestandsdelen talk, magnesiet en chloriet. Door de grote aanwezigheid (ongeveer 45%) van talk in het speksteen is het een vrij zacht materiaal. Het is dan ook heel makkelijk te bewerken, wat natuurlijk perfect is voor sierschouwen en kachelomhulsels. Na één keer verwarmen wordt het speksteen namelijk keihard! De magnesiet kristallen (ongeveer 45%) bevatten veel metaal, dit geeft het speksteen een aparte glans en een hoog soortelijk gewicht.

Toepassing in kachels
Er zijn kachels verkrijgbaar die volledig opgebouwd zijn uit speksteen maar ook gietijzeren toestellen waarbij de wanden bekleed zijn met speksteen. Een gietijzeren frame geeft de kachel stevigheid, zonder dat het wat af doet aan de werking van het speksteen. Speksteen neemt warmte zeer snel op: wel twee tot twee-en-een-half keer zoveel als andere soorten natuursteen. Vervolgens geeft het die warmte gedurende lange tijd gelijkmatig aan de omgeving af. De meest gebruikte kleur speksteen in de kachelwereld is grijs.

Assortiment
Het assortiment van Haardenexpert bevat verschillende speksteenkachels. Het merk Altech maakt bijvoorbeeld alleen maar gebruik van spekstenen bekledingen. Andere merken die gebruik maken van speksteen zijn HwamWiking, Contura, Barbas en Handöl.