Rookkanalen

Het kiezen van een rookkanaal is een keuze waar veel expertise bij komt kijken. Haardenexpert heeft de kennis in huis om uw rookkanaal optimaal af te stemmen op uw haard en de omgeving. Het lijkt een makkelijk iets, een gezellig haardvuur in uw huiskamer. Haardenexpert maakt het u ook makkelijk door u vanaf de aankoop tot aan de installatie en nazorg te begeleiden, een rookkanaal is hierbij van essentieel belang.
Gas of hout?

Een rookkanaal voor een gashaard moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen minder hoge temperaturen dan het rookkanaal van een houthaard. Ook ruimte, isolatie en de uitmonding spelen een rol. Wij zetten ze voor u op een rijtje:

Hittebestendigheid

Een rookkanaal van een gashaard met een open systeem (lucht rechtstreeks uit omgeving) moet bestand zijn tegen temperaturen tot 250 °C. Een gesloten gashaard systeem (zuigt lucht aan van buiten) heeft een rookkanaal nodig die bestand is tegen temperaturen tot 500 °C. Een houthaard daartegen heeft een rookkanaal nodig die bestand is tot 600 °C (gebruiksomstandigheden) of tot maar liefst 1000 °C (schoorsteenbrand). Het spreekt voor zich dat aangezien de materialen van een gasrookkanaal minder hittebestendig hoeven te zijn en dus goedkoper zijn.

Uitmonding

Er bestaat een uitgebreide regelgeving over de uitmonding van rookkanalen. De eisen zijn bij houtkachels ongeveer zes tot zeven keer zo zwaar als bij gaskachels. Zo moet u zorgen dat u ver genoeg van de buren wegblijft en zijn er speciale regels voor balkons. Het rookkanaal zal ook altijd in het nokgebied van het dak moeten uitmonden. Bochten scherper dan 30° zijn over het algemeen niet toegestaan. Wilt u een geveluitmonding, dan zult u dus een elektrische haard of een gesloten gashaard moeten kiezen. Deze laatste biedt, vergeleken met een houthaard, veel meer vrijheid om de plaats van de uitmonding te kiezen. Klik hier voor onze selectie gesloten gashaarden.

Isolatie

De isolatie van een rookkanaal is ook weer verschillend bij een gas- en een houthaard. Bij een houthaard is het namelijk van groot belang dat het rookkanaal goed geïsoleerd is, dit zorgt voor een hoger rendement.

Ruimte

Voor het rookkanaal van een houthaard is relatief veel ruimte nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van het kanaal, moet ten minste 50 millimeter afstand bewaard worden tot brandbare materialen. De capaciteit van het toestel bepaalt de diameter van het kanaal: 130 tot 200 millimeter. Afhankelijk van de isolatiedikte zal de uitwendige diameter dan 205 tot 275 millimeter bedragen. Het heeft allemaal te maken met de hoge temperaturen die in een houthaard kunnen ontstaan. Hebt u minder ruimte, dan is een gashaard misschien iets voor u. De omkokering van het rookkanaal mag kleiner zijn en ook de afstand tussen de omkokering en het kanaal mag minder groot zijn (meestal 25 millimeter).

Specialistenwerk

Om van uw haardvuur te kunnen genieten, moeten de rookgassen worden afgevoerd. Wat voor kanaal daarvoor nodig is, hangt van veel dingen af. De bouwtechnische staat van uw huis bijvoorbeeld, maar ook de capaciteit van de kachel. De diameter van het rookkanaal bepaalt hoe snel de rookgassen worden afgevoerd. Is die te klein, dan kan de rook niet weg en stikt het vuur in zijn eigen verbrandingsproducten. Maar bij een te grote diameter valt de trek weg en ook dan gaat het toestel uit.

Was u er al van op de hoogte dat alle materialen sterk uitzetten bij verwarming? Loopt de temperatuur op van 0 tot 1000 °C, dan zetten beton en baksteen per meter 6 tot 10 millimeter uit. Bij roestvast staal is dat zelfs 15 tot 18 millimeter. Stelt u zich dat eens voor: een rookkanaal van 5 meter lengte neemt dan ineens 9 centimeter meer ruimte in! Haardenexpert houdt hier rekening mee. En met nog een heleboel andere zaken. De wetgeving bijvoorbeeld, en de buren.

U begrijpt het al: het aanleggen van een goed rookkanaal is specialistenwerk. Haardenexpert zorgt ervoor dat aan eisen wordt voldaan met het aan te leggen rookkanaal. Een rookkanaal op maat, afgestemd op uw toestel, heeft een gunstige invloed op het brandstofverbruik. En dus op uw energierekening aan het einde van de maand.