Houtkachel & Houthaarden en het milieu

Houtkachel stoken is CO2 neutraal stoken!

Nederland word de laatste tijd overspoeld met termen als duurzame en groene energie. Bekende voorbeelden hiervan zijn wind, water en zon. Iets minder bekend, maar verantwoordelijk voor ruim 50% van onze duurzame energie, is bio-energie: energie op basis van biomassa, dus natuurlijke materialen. Met een aandeel van 10% van de totale bio-energie staat de houtkachel en houthaard op de derde plaats.

Romantiek

Hoewel haardhout gewoon te koop is, zijn er heel wat mensen die zelf het sprokkelen en hakken ter hand nemen. Voor hen is het onderdeel van de romantiek die aan het stoken op hout verbonden is. Johan Verbeek (43): ‘Heerlijk in de frisse buitenlucht wat stammetjes klieven op mijn vrije zaterdag. En dan ’s avonds met een goed glas wijn bij de haard genieten van het knisperende vuur. Wat is er mooier dan dat? En sinds we onze houtkachel hebben, is aan het eind van de maand ook de gasrekening minder hoog.’

Rendement

Haardenexpert heeft veel ervaring met hoge rendement houtkachels en houthaarden. Het rendement van een houtkachel is één van de belangrijkste factoren in het milieuvriendelijk stoken. Een houtkachel wordt veelal gezien als een vervuilende energiebron. Dit is volledig onterecht volgens de vereniging Haard en Rookkanaal, de rol van een houtkachel in bio-energie wordt volkomen onderschat. Om een A-label te krijgen op het gebied van rendement, moet een haard meer dan 75% rendement hebben.

CO² neutraal

Houtkachel en milieu

Houtkachels en natuur

Een houtkachel is duurzaam want hout is vernieuwbaar en bij houtvuur komt evenveel CO² vrij als bij het verrottingsproces van hout in de natuur. De houtkachel is dus CO² neutraal maar geeft wel extra warmte. Ongeveer 80% van de mensen stookt voor de sfeer, maar we noemen het niet voor niets ‘sfeerverwarming’. Dat het ook warmte oplevert, is mooi meegenomen. Wij zien dat steeds meer consumenten ontdekken dat stoken met een houtkachel slim is. Het duurste hout kost 85 euro per kuub. Dat is nog maar de helft van wat je bij de gasleverancier kwijt zou zijn.

Houtkwaliteit

Een belangrijke factor is ook de kwaliteit van het stookhout. Veel mensen onderschatten het nut hiervan, zonder goed hout zal de haard namelijk nooit op zijn volle rendement werken. Het is belangrijk dat er met droog en schoon hout wordt gestookt. Het hout moet minimaal twee jaar drogen, en drogen houdt in dat het onder een overkapping moet liggen waar geen water bij kan komen en waar de wind doorheen kan waaien. Goed droog hout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt, dit kan bereikt worden met twee to drie jaar drogen. Verder kan er nog gebruik worden gemaakt van oven gedroogd hout, hierbij wordt het gekloofde haardhout gedurende zeven dagen met verwarmde lucht van 85°C bestookt.

Vakman

De keuze van een haard is niet eenvoudig, er is keuze uit een enorm assortiment. De verkoopmedewerkers van Haardenexpert hebben de kennis in huis en kunnen u perfect van dienst zijn met uw zoektocht naar een milieuvriendelijke haard. Ook de installatie van de haard, het rookkanaal en de ombouw is van groot belang. Haardenexpert installeert door heel Nederland met vakkundige installateurs. Tijdens de installatie spelen er factoren als trek, verloop van het rookkanaal, materiaal soorten, beluchting en ontluchting.  Onze installateurs zijn allemaal door ons erkend en zijn in staat uw haard op de juiste manier te installeren.

Besparen

Nu denkt u misschien, leuk allemaal dat milieu gedoe maar wat heb ik er nou eigenlijk voor een baat bij? Dat is heel simpel, u bespaard enorm op uw energierekening! Met een milieu verantwoorde haard van Haardenexpert kan uw energierekening aanzienlijk omlaag worden gehaald. Kortom, u kan genieten van het knapperige en sfeervolle houtvuur en gelijktijdig enorm op uw energie rekening besparen. Haardenexpert heeft verschillende energie zuinige houthaarden in het assortiment, kijk snel voor grote merken als BarbasStuvSparthermAltechNestor MartinWanders en nog veel meer.

Rendementslabel

Houtkachel rendementslabel

Rendementsoverzicht houtkachel

Bij Haardenexpert maken we gebruik van een rendementslabel (rendementslabel Haarden en Kachels) waarmee u in één oogopslag kan zien hoe milieubewust de betreffende haard is.  Het nominale vermogen wordt uitgedrukt in kW (kilowatts), het is belangrijk dat het vermogen overeen komt met de te verwarmen ruimte. Als het vermogen van de haard te laag is krijgt hij de ruimte niet verwarmd. Als het vermogen te hoog is kan de haard niet voluit branden, dat leidt al snel tot een hoger milieubelasting en een aanzienlijk lager rendement.