Haardhout

Lekker genieten van het samen zijn, hoe kan dat beter dan bij een knapperend vuurtje in een openhaard of houtkachel. Haardhout kan hier zeker aan bijdragen. Dit is voor menigeen de basis van een heerlijk winteravondje. Om te genieten en blijven genieten van uw haard of kachel, is het van groot belang dat u de haard op de juiste manier stookt met het juiste haardhout. Zo is de stookwijze, het rookkanaal maar ook zeker het haardhout wat u stookt zeer belangrijk voor een goede verbranding en duurzame manier van stoken. Hierdoor profiteert u van meest optimale rendement. Hieronder een aantal tips over verschillende type hout en het op de juiste manier stoken vervan, dit alles zodat u nog meer plezier van uw haard of kachel kunt krijgen.

 

haardhoutHaardhout soorten

Hard- en zachthout zijn beide geschikt voor het stoken. Het voordeel van hardhout is dat het mooiere vlammen geeft. Ook blijven de kolen langer gloeien en is het daarmee een meer duurzame manier van stoken. Lichte houtsoorten branden juist wat sneller. De energiewaardes van de diverse soorten hout zijn nagenoeg gelijk. Een lichtere houtsoort zal dus relatief meer warmte in een kortere tijd afgeven en een hardere soort geeft meer sfeer en langer stookplezier.

Uiteraard zit er prijstechnisch ook een verschil tussen de verschillende houtsoorten. Hierdoor zal het dan ook altijd een overweging blijven voor welke houtsoort u gaat. Een hardhout gloeit dan wel langer na echter vraagt dit type haardhout wel een hogere investering.

Houtsoorten met veel hars, zoals dennen, branden erg goed. Een groot nadeel is, dat de hars zorgt voor een snellere vervuiling van het rookkanaal en dus een grotere kans op schoorsteenbranden! Het rookkanaal is de basis van een mooie verbranding. U kunt nog zo’n mooie kachel aanschaffen als u geen goed rookkanaal heeft of deze niet periodiek laat vegen zal de kachel niet mooi branden.
Hout met verontreinigingen zoals lak of verf en geïmpregneerd hout, moet u vermijden. Dit hout geeft veel vervuiling, giftige gassen en veel roet. Ook in zogenaamde allesbranders levert dit veel vervuiling op. Stook dus met schoon hout!.

Droog hout
Haardhout moet vooral droog zijn. Hoe droog hout is, wordt uitgedrukt door het percentage vocht dat in het hout zit. Vers gekapt hout, heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50%. Na een jaar drogen is dit gedaald tot zo’n 20% en na 2-3 jaar drogen tot 12-15%. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte wat onder de 20% ligt. De energiewaarde van dit hout ligt op ongeveer 4,2 kWh/kg. Bij nat hout neemt deze waarde explosief af.
Stoken met vochtig hout levert een sissend vuur met grote rookontwikkeling op, wat op z’n beurt weer zorgt voor vervuiling van uw rookkanaal. Hierdoor krijgt u extra kosten aangezien het rookkanaal weer geveegd dient te worden. Een vuurtje aan de gang houden met vochtig hout, valt niet mee, om van het opstarten (aanmaken) van een vuurtje nog maar niet te spreken. De kolen gloeien amper en u blijft hout toevoegen om het vuur aan de gang te houden. De kans dat het vuurt uit gaat is tevens erg hoog. Ook het vlammenspel bij vochtig hout is zeer minimaal, gevolgen zijn grote teleurstellingen tijdens het aanmaken en stok en geen stookplezier.

De tijd die het hout nodig heeft om te drogen is mede afhankelijk van de houtsoort. Laat u hierover informeren bij de leverancier waar u het hout koopt. Houtsoorten met veel tannines (zoals eikenhout) moeten langer drogen om deze tannines uit het hout te krijgen. Dit is dan ook belangrijk om rekening mee te houden.

Ovengedroogd haardhout
Dit hout wordt gedurende zeven dagen in een zogenaamde ‘killn-dry’ oven geplaatst. In deze oven wordt het gekloofde hout met hete lucht van zo’n 85°C doorgeblazen. Deze manier van drogen levert openhaardhout op met een vochtigheidsgehalte van 15%, wat vergelijkbaar is met het resultaat na 2-3 jaar natuurlijk drogen. Een bijkomend voordeel is dat het hout er nog vers uitziet en z’n karakteristieke geur behouden heeft.
Ons standaard gedroogd hout is minimaal 9 maanden natuurlijk gedroogd en stookklaar. Als u uw houtvoorraad in het voorjaar aanvult, bent u verzekerd van hout dat optimaal gedroogd is.

Hout opslaan
Voor optimaal stookplezier moet u uw hout droog opslaan. Let hierbij echter wel op de volgende punten:

  1. zorg dat het beschut is voor regen
  2. zorg het hout vrij van de grond ligt zodat vochtoptrek voorkomen wordt (laat bijvoorbeeld de pallet eronder zitten of plaats latjes)
  3. zorg dat de wind vrij toegang tot het hout heeft, zodat het verder kan drogen
  4. Sla uw hout dus buiten op in een houtopslag of onder een afdak. In schuur of garage droogt uw hout niet en zal er snel schimmel ontstaan. Ovengedroogd hout heeft deze nadelen niet, doordat het hout al droog is, is de kans op schimmelvorming minimaal.